Het Sociaal Panorama© Mental Space Therapy©

Het Sociaal Panorama is een onderdeel van Mental Space Psychology.

Ontdek de geheimen van de relaties die je hebt met anderen en hoe dit jouw gevoel, je gedachten, je welzijn en gedrag positief of negatief beïnvloed.

Alle mensen die je kent en ooit hebt gekend, hebben een plek in je geheugen. Onbewust zie je ze in de ruimte in en om je heen. Soms ervaar je mensen op een plek waardoor jij een onzeker of angstig gevoel krijgt. Ook kun je het gevoel van eenzaamheid ervaren wanneer je Sociaal panorama nogal leeg is of andersom, je hebt het gevoel dat je geen ruimte voor jezelf hebt, misschien is je Sociaal Panorama dan nogal vol en ervaar je anderen te dichtbij.
Het gevoel van verdriet kun je blijven voelen wanneer je een overleden persoon of iemand die op een andere manier uit je leven is verdwenen, nog steed heel dichtbij in je sociaal panorama is. Dan kun je die persoon niet loslaten. Dit kan je verhinderen om door te gaan met je leven of bijvoorbeeld een nieuwe relatie aan te gaan. In werksituaties kunnen de mensen waar je veel mee te maken hebt ook positieve of negatieve invloed hebben op je leven.
Denk je op een negatieve manier over jezelf dan kun je last hebben van een negatief zelfbeeld.

Het zelfbeeld. Door de Sociaal Panorama technieken kunnen we snel je zelfbeeld onderzoeken in verschillende situaties. We weten snel of je een negatief zelfbeeld hebt of dat je zelfbeeld alleen wat kleine veranderingen nodig heeft om in specifieke situaties krachtiger te worden.

Met o.a. het familiepanorama kunnen we ook identiteitsproblemen veranderen, zoals een negatief zelfbeeld of lastige situaties die je als kind hebt ervaren en waar je nog steeds last van hebt.
Wanneer je onbewust een negatief beeld van je familie in je geheugen hebt opgeslagen, dan kun je problematische diepgewortelde onbewuste overtuigingen ontwikkelen, zoals: ik mag er niet zijn, ik ben niet goed genoeg, ik voel mij voor iedereen verantwoordelijk, enz.
Deze belemmerende overtuigingen kunnen leiden naar vervelende en soms traumatische ervaringen.

Door middel van het Familie Panorama, een techniek uit de Sociaal Panorama kunnen de negatieve oude familie beelden en patronen en negatieve gedachten veranderd worden.Dit kunnen ideeën over jezelf zijn zoals, ik mag er niet zijn, of ik ben niet goed genoeg. Dit uit zich vaak in patronen zoals please gedrag, onzekerheid, perfectionisme, etc.

Onzekerheid. Ken je dat, het gevoel hebben dat je jezelf klein voelt bij een ander, dat je niet meer volwassen kunt reageren? Dan heb jij die ander onbewust groot opgeslagen en waarschijnlijk ook nog dichtbij.
Wanneer de onbewuste beelden veranderd zijn krijg je een gevoel van zelfvertrouwen en durf je bijvoorbeeld sneller je mening te geven of voor jezelf op te komen.

Ben je vroeger gepest en heb je daar nog steeds last van? Verwijder de pester uit je Sociale Panorama en het nare oude gevoel verdwijnt. Nooit meer een bang, boos of verdrietig gevoel door traumatische ervaringen!

Sta je als directeur, leidinggevende, manager of ondernemer voortdurend onder druk?
De dagelijkse hectiek, verantwoordelijkheden en verwachtingen kunnen zwaar wegen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is hoe je collega’s, klanten, leidinggevenden of teamleden onbewust hebt opgeslagen in je geheugen.
Deze innerlijke beelden bepalen hoe jij reageert in werksituaties – vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Tijdens de coaching ontdek je waar en hoe deze innerlijke representaties ontstaan zijn. Door ze te veranderen, neemt de stress af en ontstaat er ruimte om anders – en effectiever – te reageren.

Sport en andere prestaties zoals een examen
Hoe ervaar jij je docent, trainer, je team/studiegenoten, je tegenstander en alle anderen die jouw (sport)prestaties kunnen beïnvloeden? wanneer je anderen groter ervaart dan zal je waarschijnlijk faalangst hebben. Je tegenstander loopt over je heen en je gedachten helpen je niet om goed te presteren.

Verlies, blijf je verdriet houden en beïnvloed dit je leven teveel dan zoeken we uit waar in je sociaal Panorama jij degene hebt opgeslagen waar je verdriet over hebt. Door deze persoon een andere locatie te geven zal je een ander gevoel ervaren waardoor je weer verder kunt met je leven.

Ik, Jacqueline, help jou om de onbewuste beelden en patronen te veranderen.

Ik ben Mental Space Psychology therapeut, Hypnotherapeut, NLP master, internationaal gediplomeerd Sociaal Panorama Consultant en IANLP coach. Sinds 2017 assisteer ik Lucas Derks in de Mental Space Psychology en Sociaal Panorama Consultant opleidingen in binnen en buitenland. Ook organiseer ik de MSP trainingen live en online.

Het Sociaal Panorama is in 1994 ontwikkeld door dr. Lucas Derks. (sociaal psycholoog, internationaal trainer en de ontwikkelaar van het Sociaal Panorama en Mental Space Psychology).

Systemisch werk (opstellingen) is ook een onderdeel van Mental Space Psychology.

De bekende Duitse geleerde Bert Hellinger, psychoanalyticus en systeemtherapeut is de grondlegger van de familie-opstellingen.

Hellinger gaat ervan uit dat een familie een systeem vormt met bepaalde regels. Hij stelt dat leden van het systeem bewust of onbewust aan die regels willen voldoen. Wanneer regels worden overtreden, raakt het systeem uit balans. Dit heeft een negatieve invloed op de leden. Het kan niet alleen leiden tot familieproblemen, maar ook tot privéproblemen.

Volgens Hellinger wordt het familiesysteem op een diep onbewust niveau van generatie op generatie doorgegeven. Zo is het heel goed mogelijk dat problemen waarvan de oorzaak niet te achterhalen is op het niveau van de identiteit, hun oorsprong hebben in het familiesysteem.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat blokkades die problemen veroorzaken, verdwijnen en de energie weer vrij kan stromen. Er vindt een herordening van het systeem plaats, zodat dit weer gezond kan functioneren. Voor de cliënt kan dat positieve veranderingen op het persoonlijke niveau hebben.